Talare

Nedan kan du läsa om de tilltänkta talarna 2022, listan kommer fyllas på när Kravdagen närmar sig!

alexandervonessen

 

Alexander von Essen - Moderator

I mer än 15 år var Alexander med och utvecklade kravhanteringen i Sverige, bland annat som konsult och medgrundare till företaget Require AB, som sedan 2017 är en del av Knowit. Han har hjälpt kunder i de flesta branscher, från några av de största infrastrukturprojekten till små, små IT-projekt.

Alexander var 2012 en av initiativtagarna till Kravdagen och har under åren både hållit uppskattade föreläsningar och varit moderator. Sedan mars 2022 är Alexander VD på
Winteria AB. Med denna bredd i uppdrag och erfarenhet ser han ofta saker ur ett annat perspektiv.
 fredrikharenFredrik Härén - The world of creativity

Vad kan vi lära oss om kreativitet från människor och kulturer runt om i världen? Fredrik Härén har rest runt jorden och pratat med tusentals kreativa människor. 

Fredrik Härén reser runt jorden för att lära sig om mänsklig kreativitet. Från Nordkorea till Sydafrika. Från slätterna i Mongoliet till Silicon Valley. De senaste 20 åren har han intervjuat tusentals kreativa människor från alla skeden i livet och inspirerat över en miljon från scenen. 

Fredrik är en författare och keynote-talare om affärskreativitet och mänsklig innovation. Han har hållit över 2000 tal i över 70 länder och talar normalt i 20-30 länder per år. Han är: “The Creativity Explorer".

 

 

 

2ffbb2b1-503f-47d0-bee2-8f9f1975585e-modifiedIda Huldt - Ärvda svar

Ida Hult är framtidsetnolog och strateg, känd för sin knivskarpa förmåga att fånga upp och beskriva hur invanda beteenden och föreställningar står i vägen för förändring. Hennes fokus på konsumentbeteenden, affärs- och produktutveckling och visionsarbete gör henne till expert på att översätta trender och kulturella fenomen till fungerande affärsstrategier. 

Hon har haft ledande roller och strategiska uppdrag för bland annat IkeaInter Ikea Systems (ägare av konceptet Ikea, varumärket och det strategiska landskapet) som ansvarig för foresight attention-makers med uppdrag att utmana, stresstesta och överraska det långsiktiga affärsperspektivet och den globala strategin. Hon arbetar idag som Nordic Head of Insight på försäkringsbolaget If och har även varit rådgivare och styrelseledamot för bolag som SEB, Carlsberg, Ericsson och Arla Foods. 

 

 

 

JS-color-240-dpi-modified

Jonas Söderström - Varför ville målgruppen inte ha vår app?

Och varför fortsatte medarbetarna att använda sin workaround, trots att vi fixat problemen i systemet?

Att hitta de rätta kraven är ofta svårt. Men det blir lättare, om man först granskar sina egna outtalade antaganden. Det där man tror är självklart, det man inte tänkt på att ifrågasätta. Och det bästa sättet att kontrollera det är att helt enkelt studera användarna i deras rätta miljö. Du kan komma att bli överraskad.

Jonas Söderström är ux-strateg och författare. Han har arbetat med användbarhet i it-system och med internet som konsult sedan mitten av 1990-talet, med uppdrag för ett stort antal företagskoncerner, organisationer och myndigheter. Han har kallats ”den svensk som kommer närmast begreppet webbanvändbarhetsguru”. Våren 2012 utsågs han av till en av medlemmarna i den svenska regeringens särskilda arbetsgrupp för ökad användbarhet och tillgänglighet på det digitala området. 2015 tilldelades hans Sveriges tvärvetenskapliga intresseförening för människa-datorinteraktions stora pris.

 

 

erik-alsmyr-modifiedErik Alsmyr - Lexplore

Erik Alsmyr är CTO på det svenska produktbolaget Lexplore som med hjälp av eye tracking och artificiell intelligens bidrar till att göra världen till en bättre plats, en läsare i taget. Erik har under 20 år arbetat med att bygga digitala produkter och leda produktutvecklingsorganisationer inom allt ifrån life science, till advertising technology och nu på Lexplore inom educational technology. De senaste 15 åren med den gemensamma nämnaren att bygga mjukvarutjänster för B2B med en prenumerationsmodell.

Erik kommer tala om hur Lexplore kom att bildas 2016, hur idén om produkten har förändras över tiden med hjälp av SaaS och vad det innebär för teamet och tekniken bakom tjänsten. Även tankar om hur Lexplore ser ut idag med en distribuerad, agil organisation som tillhandahåller mjukvarutjänster globalt.

 

 

Untitled design (1)-modifiedJenny Andersson & Helena Andreasson - Varför är det så viktigt att utmana som kravanalytiker?

Som kravanalytiker sitter du mitt i smeten och har mycket kontakt med många olika roller, samtidigt har du stor chans att påverka resultatet. Därför är det så viktigt att våga utmana och säga till när någonting väl är fel. Helena och Jenny delar med sig av egna och kollegors spaningar på området, tillfällen när de själva har utmanat och andra där de önskar att de hade vågat utmana mer. De kommer också ge exempel på verktyg som kan hjälpa dig att utmana.

Helena Andreasson och Jenny Andersson är konsulter på Knowit och har en tillsammans över 30 års erfarenhet av arbete med kravanalys och agil produktutveckling inom privat såväl som offentlig sektor.

 

Untitled design (4)-modifiedMaria Svantemark & Joakim Rydén - Datadriven hållbarhet

Vi står inför vår tids största utmaning: omställningen till en hållbar värld. Därför har Knowit krokat arm med SustainLab, en svensk startup med en unik hållbarhetsplattform som automatiserar datahantering och ger företag och organisationer värdefulla insikter i hållbarhetsarbetet. Tillsammans gör vi det enklare för kunder att mäta och följa upp sin hållbarhetspåverkan, identifiera de mest effektiva åtgärderna och leva upp till de skärpta kraven inom hållbarhetsredovisning. Med avstamp i det kommer Joakim och Maria prata om Datadriven Hållbarhet och hur man får det att hända på riktigt.

Maria Svantemark är förändringsskapare för en mer hållbar och jämlik värld. Hon är medgrundare och VD för SustainLab och var tidigare Nordisk hållbarhetschef för Findus. Maria har bland annat utsetts till 33 hållbarhetstalanger som sätter agendan och Top 100 Green Data Driven Professionals Globally.

2018 var Joakim Rydén med och initierade Studentmanifestet där man vände sig till näringslivet och uppmanade företag att ekologisk hållbarhet bör vara ledstjärnan i alla beslut. Tiotusentals studenter från hela Europa signerade manifestet och riktade sig därmed direkt till sina framtida arbetsgivare under devisen “vi kommer inte ta anställning hos er om ni inte ställer om.” Idag jobbar han med datadriven hållbarhet på Knowit och hjälper kunder i en mängd olika branscher att accelerera sitt hållbarhetsarbete.MicrosoftTeams-image (2)-modifiedDaniel Wernstedt - Hur når du fram med ditt budskap?

Vad är det som gör att du har så lätt att nå fram med budskap till vissa personer, men att det verkar helt omöjligt att nå fram till andra med samma budskap? Nog har du slitit ditt hår över att informationen inte verkar gå in hos vissa trots upprepade kreativa sätt att förmedla budskapet? Under detta pass kommer Daniel Wernstedt prata om begreppet ”rapport” som ett sätt att öka förutsättningarna att få budskapen att landa och utöver det få kunder, kollegor och t.o.m. dina nära och kära att bättre förstå och hjälpa dig i dit du vill.

Daniel Wernstedt är agil coach på Knowit med förflutet som ledarutvecklare. Han har arbetat de senaste tio åren med att hjälpa team att bli högpresterande både i privat och offentlig sektor med ett särskilt intresse för kommunikation inom och emellan tvärfunktionella team.

Talare

Läs mer om årets tilltänkta talare.

Boka plats

Garantera din plats på Kravdagen 2022.

Om eventet

Läs mer om Kravdagens upplägg 2022.

FAQ

Vanliga frågor om Kravdagen.

Agenda

Ta reda på vad som händer under dagen.

Bokningstävling

Det lönar sig att boka sitt deltagande i god tid.

Kravbloggen

Bloggen för alla som är intresserade av kravanalys. Vi tror på kravanalys som förknippas med kreativitet, enkelhet och innovation. Läs gärna mer om våra tankar här!