The World of Creativity
Fredrik Härén har rest jorden runt för att lära sig om mänsklig kreativitet. Från Nordkorea till Sydafrika. Från slätterna i Mongoliet till Silicon Valley. De senaste 20 åren har han intervjuat tusentals kreativa människor från alla skeden i livet och inspirerat över en miljon från scenen.
Fredrik är en författare och keynote-talare som studerat affärskreativitet och mänsklig innovation. Han har hållit över 2000 tal i över 70 länder och talar normalt i 20-30 länder per år. Han är: “The Creativity Explorer".
Ärvda svar
Ida Hult är framtidsetnolog och strateg, känd för sin knivskarpa förmåga att fånga upp och beskriva hur invanda beteenden och föreställningar står i vägen för förändring. Hennes fokus på konsumentbeteenden, affärs- och produktutveckling och visionsarbete gör henne till expert på att översätta trender och kulturella fenomen till fungerande affärsstrategier.
Hon har haft ledande roller och strategiska uppdrag för bland annat Ikea Inter Ikea Systems (ägare av konceptet Ikea, varumärket och det strategiska landskapet) som ansvarig för foresight attention-makers med uppdrag att utmana, stresstesta och överraska det långsiktiga affärsperspektivet och den globala strategin. Hon arbetar idag som Nordic Head of Insight på försäkringsbolaget If och har även varit rådgivare och styrelseledamot för bolag som SEB, Carlsberg, Ericsson och Arla Foods.
Moderator
Redan för tre år sedan sattes temat, “Utmana status quo”. Sen kom en pandemi emellan, men om det är något vi har lärt oss de här senaste åren, så är det att vi behöver utmana nuläget för att kunna hitta nya lösningar.
I mer än 15 år var Alexander med och utvecklade kravhanteringen i Sverige, bland annat som konsult och medgrundare till företaget Require AB, som sedan 2017 är en del av Knowit. Han har hjälpt kunder i de flesta branscher, från några av de största infrastrukturprojekten till små, små IT-projekt.
Alexander var 2012 en av initiativtagarna till Kravdagen och har under åren både hållit uppskattade föreläsningar och varit moderator. Sedan mars 2022 är Alexander VD på Winteria AB. Med denna bredd i uppdrag och erfarenhet ser han ofta saker ur ett annat perspektiv.
UX-strateg & författare
Varför ville målgruppen inte ha vår app? Och varför fortsatte medarbetarna att använda sin workaround, trots att vi fixat problemen i systemet?
Att hitta de rätta kraven är ofta svårt. Men det blir lättare, om man först granskar sina egna outtalade antaganden. Det där man tror är självklart, det man inte tänkt på att ifrågasätta. Och det bästa sättet att kontrollera det är att helt enkelt studera användarna i deras rätta miljö. Du kan komma att bli överraskad.
Jonas Söderström är ux-strateg och författare. Han har arbetat med användbarhet i it-system och med internet som konsult sedan mitten av 1990-talet, med uppdrag för ett stort antal företagskoncerner, organisationer och myndigheter. Han har kallats ”den svensk som kommer närmast begreppet webbanvändbarhetsguru”. Våren 2012 utsågs han av till en av medlemmarna i den svenska regeringens särskilda arbetsgrupp för ökad användbarhet och tillgänglighet på det digitala området. 2015 tilldelades hans Sveriges tvärvetenskapliga intresseförening för människa-datorinteraktions stora pris.
CTO Lexplore
Erik Alsmyr är CTO på det svenska produktbolaget Lexplore som med hjälp av eye tracking och AI bidrar till att göra världen till en bättre plats, en läsare i taget. Under 20 år har han byggt digitala produkter och lett produktutvecklingsorganisationer inom life science, advertising technology och nu educational technology.
Erik kommer tala om hur produktidén förändrats över tiden med hjälp av SaaS och vad det innebär för teamet och tekniken. Även om hur de är en distribuerad, agil organisation som tillhandahåller mjukvarutjänster globalt.
Helena Andreasson & Jenny Andersson
Som kravanalytiker sitter du mitt i smeten och har mycket kontakt med många olika roller, samtidigt har du stor chans att påverka resultatet. Därför är det så viktigt att våga utmana och säga till när någonting väl är fel. Helena och Jenny delar med sig av egna och kollegors spaningar på området, tillfällen när de själva har utmanat och andra där de önskar att de hade vågat utmana mer. De kommer också ge exempel på verktyg som kan hjälpa dig att utmana.
Helena Andreasson och Jenny Andersson är konsulter på Knowit och har en tillsammans över 30 års erfarenhet av arbete med kravanalys och agil produktutveckling inom privat såväl som offentlig sektor.
Vi står inför vår tids största utmaning: omställningen till en hållbar värld. Därför har Knowit krokat arm med SustainLab, en svensk startup med en unik hållbarhetsplattform som automatiserar datahantering och ger företag och organisationer värdefulla insikter i hållbarhetsarbetet. Tillsammans gör vi det enklare för kunder att mäta och följa upp sin hållbarhetspåverkan, identifiera de mest effektiva åtgärderna och leva upp till de skärpta kraven inom hållbarhetsredovisning. Med avstamp i det kommer Joakim och Maria prata om Datadriven Hållbarhet och hur man får det att hända på riktigt.
Maria Svantemark är förändringsskapare för en mer hållbar och jämlik värld. Hon är medgrundare och VD för SustainLab och var tidigare Nordisk hållbarhetschef för Findus. Maria har bland annat utsetts till 33 hållbarhetstalanger som sätter agendan och Top 100 Green Data Driven Professionals Globally.
2018 var Joakim Rydén med och initierade Studentmanifestet där man vände sig till näringslivet och uppmanade företag att ekologisk hållbarhet bör vara ledstjärnan i alla beslut. Tiotusentals studenter från hela Europa signerade manifestet och riktade sig därmed direkt till sina framtida arbetsgivare under devisen “vi kommer inte ta anställning hos er om ni inte ställer om.” Idag jobbar han med datadriven hållbarhet på Knowit och hjälper kunder i en mängd olika branscher att accelerera sitt hållbarhetsarbete.
Daniel Wernstedt
Vad är det som gör att du har så lätt att nå fram med budskap till vissa personer, men att det verkar helt omöjligt att nå fram till andra med samma budskap? Nog har du slitit ditt hår över att informationen inte verkar gå in hos vissa trots upprepade kreativa sätt att förmedla budskapet? Under detta pass kommer Daniel Wernstedt prata om begreppet ”rapport” som ett sätt att öka förutsättningarna att få budskapen att landa och utöver det få kunder, kollegor och t.o.m. dina nära och kära att bättre förstå och hjälpa dig i dit du vill.
Daniel Wernstedt är agil coach på Knowit med förflutet som ledarutvecklare. Han har arbetat de senaste tio åren med att hjälpa team att bli högpresterande både i privat och offentlig sektor med ett särskilt intresse för kommunikation inom och emellan tvärfunktionella team.
Effektkartläggning
Hur ser man till att projektet man driver verkligen skapar nytta på riktigt? Genom att koppla ihop affären med användaren. Effektkartläggning är metoden som hjälper dig att både utreda, förankra och visualisera vilket syfte ett projekt ska uppnå, vilka som ska hjälpa till att uppnå det samt vad som behöver göras för att nå målet. Under det här passet kommer Niclas introducera effektkartläggning och i korta drag och visa hur den passar in tillsammans med andra metoder i moderna IT-projekt.
Niclas Åström är digital strateg på Knowit och har spenderat de senaste 10 åren med att effektkartlägga, designa och utveckla webbplatser åt både privata och offentliga aktörer.
Bloggen för alla som är intresserade av kravanalys. Vi tror på kravanalys som förknippas med kreativitet, enkelhet och innovation. Läs gärna mer om våra tankar här!