Kravdagen2020

Johan Wester - Moderator

johanwester

Johan Wester blev Kajan med hela svenska folket efter humorserien HippHipp! som drog miljonpublik på Sveriges Television. På Kravdagen kommer han att vara vår moderator och leda oss genom dagen. Utöver sin kreativa förmåga att skriva publik- och kritikerrosade manus för såväl TV som scen, är Johan Wester en driven och passionerad entreprenör och samhällsbyggare. Med humor, värme och hjärna har Johan en förmåga att skapa en alldeles unik stämning omkring sig, oavsett vilket sammanhang han kastas in i.

Hans genuina nyfikenhet och intresse för det allmänna har inte bara gjort honom till vinnare i På Spåret två år i rad, utan även till en exceptionell moderator. Med hans personliga, snabbtänkta och improviserande stil lyckas han alltid skapa en stämning på scen som gör eventet mer nyanserat och färgglatt - även när det gäller de lite tyngre ämnena. 

 

 

Fredrik Härén - The world of creativity

fredrikharenVad kan vi lära oss om kreativitet från människor och kulturer runt om i världen? Fredrik Härén har rest runt jorden och pratat med tusentals kreativa människor. 

Fredrik Härén reser runt jorden för att lära sig om mänsklig kreativitet. Från Nordkorea till Sydafrika. Från slätterna i Mongoliet till Silicon Valley. De senaste 20 åren har han intervjuat tusentals kreativa människor från alla skeden i livet och inspirerat över en miljon från scenen. 

Fredrik är en författare och keynote-talare om affärskreativitet och mänsklig innovation. Han har hållit över 2000 tal i 67 länder och pratar normalt i 20-30 länder per år. 

 

 

 

 

Lena Löfdahl - Telenors agila resa ur kravarens perspektiv

lenalofdahlLena Löfdahl är agil coach på Telenor och en av eldsjälarna bakom den transformation som genomsyrar hela den svenska delen av organisationen. Roller som business analyst och product owner har reformerats i grunden, och vi kommer att få höra om både success stories, utmaningar och tuffa lärdomar ur ett kravperspektiv.

På Telenor Sverige fungerar Lena Löfdahl som agil teamledare för ett av utvecklingsteamen samtidigt som hon coachar aktivt ända upp på ledningsgruppsnivå. Med erfarenhet och certifieringar inom såväl projektmetodik som scrum/kanban/XP har hon tidigare varit mycket engagerad inom utbildningsområdet, främst som kursansvarig inom yrkeshögskolan men även som kravanalytiker under egna konsultuppdrag inom IT och Media.

 

 

Björn Olofsson - Kravhantering i en modern värld

bjornolofssonDe globala trenderna har stort fokus på gemensamma operativa modeller för IT och verksamhet med integrerade värdeströmmar, agila arbetssätt, nya tekniktrender, olika typer av krav och framför allt trenden mot tydliga strategiska Enterpriseplattformar gör att tidig kravhantering blir viktigare och samtidigt mer strategisk.

Välkomna till en introduktion av modern verksamhetsdriven kravhantering, ”Business Technology Design”, som bygger på de senaste trenderna och som markant reducerar tiden från tidiga krav till färdig lösning. Metoden är framtagen av Sofigate tillsammans med ledande företag i Norden. Presentationen kommer att varva metoder med exempel från kundprojekt för att beskriva effekterna med stark verksamhetskoppling genom värdeströmmar.

 

 

Jonas Söderström - Varför ville målgruppen inte ha vår app?

jonassoderstromOch varför fortsatte medarbetarna att använda sin workaround, trots att vi fixat problemen i systemet?
Att hitta de rätta kraven är ofta svårt. Men det blir lättare, om man först granskar sina egna outtalade antaganden. Det där man tror är självklart, det man inte tänkt på att ifrågasätta. Och det bästa sättet att kontrollera det är att helt enkelt studera användarna i deras rätta miljö. Du kan komma att bli överraskad.

Jonas Söderström är ux-strateg på Black Lizzy. Han har arbetat med användbarhet i it-system och med internet som konsult sedan mitten av 1990-talet, med uppdrag för ett stort antal företagskoncerner, organisationer och myndigheter. Han har kallats ”den svensk som kommer närmast begreppet webbanvändbarhetsguru”. Våren 2012 utsågs han av till en av medlemmarna i den svenska regeringens särskilda arbetsgrupp för ökad användbarhet och tillgänglighet på det digitala området. 2015 tilldelades hans Sveriges tvärvetenskapliga intresseförening för människa-datorinteraktions stora pris.

 

 

Karin Tydén - Mind hacking

karintydenHur kan du programmera om din hjärna på 8 veckor? Karin Tydén går igenom ”Mind Hacking, ett nytt och effektivt sätt att förändra tankar, känslor och beteenden. Du guidas på en spännande resa in i ditt undermedvetna operativsystem, The Matrix, och du får lära dig smarta och enkla #mindhacks för att du ska kunna använda mer av din potential. Du får lära dig hur du hackar din undermedvetna programmering som styr 95% av din dag och hur du tar kommandot över din hjärna och ditt liv. 

Karin Tydén är verksam i drygt 25 länder och är idag en av Europas vassaste inom Mind Hacking. Hon har en nästan övernaturlig förmåga att förstå och ”hacka” mekaniken bakom människors undermedvetna mönster och skapa nya och bättre strategier i livet. Karin har hjälpt tusentals människor att maxa sin potential och är ofta coach åt coacherna. I år vann hon European Enterprise Award 2019. Karin har tidigare bland annat arbetat som TV-producent, Brand Manager och PR-konsult.

 

Alexander von Essen - Är det hållbart egentligen?

alexandervonessenAlla pratar om hållbarhet idag. Vi inför förändringar och digitaliserar i hållbarhetens namn. Men är alla satsningar hållbara? Är en teknisk lösning alltid svaret? Och vad betyder egentligen hållbarhet? 

Alexander är en nyfiken konsult som har varit med och utvecklat kravhanteringen i Sverige i över 15 år. Han har hjälpt kunder i de flesta branscher, från några av de största infrastrukturprojekten till små, små IT-projekt. Med denna bredd i uppdrag och erfarenhet ser han ofta saker ur ett annat perspektiv.

 

 

 

 

Samantha Brogren - Teorin vs verkligheten

samanthabrogrenVad händer när någon som studerat till kravanalytiker i två års tid möter verkligheten ute hos ett stort företag? Fungerar det som i teorin? Hur mycket av det man lärt sig går faktiskt att använda och hur mycket nytt måste man lära sig? Går det ens att känna igen sig överhuvudtaget eller är det bara att börja om från början? Samantha går igenom skillnaderna mellan skolbänken och verkligheten med självupplevda exempel. 

Samantha Brogren är nyexaminerad kravanalytiker på Knowit Require efter att ha läst en tvåårig utbildning till Kravanalytiker.  Just nu är hon i full gång i sitt första riktiga uppdrag. 

 

 

 

 

Staffan Melin - Vi gör som vi alltid har gjort

staffanmelinVarför gör vi så ofta "som vi alltid gjort", även om vi kanske innerst inne vet att det inte är det bästa sättet? Har vi inte möjlighet att påverka hur vi jobbar? Är företagskulturen statisk?

Staffan Melin går igenom exempel på hur lätt det är att göra som vi alltid gjort och hur vi kan bli bättre på att uppmärksamma när det händer så vi kan göra något åt det. 

Staffan Melin är VD på Knowit Require AB. Han har arbetat med kravhantering på såväl små som stora företag, både privata och offentlig sektor. Engagemanget för krav är stort och han håller många kurser och föreläsningar i ämnet för både företag och högskolor.