Frukostseminarium 6 maj

Tredjepartsrisker inom finanssektorn

Digitala leveranskedjor i EU, juridiska risker och AI-driven identitetsstyrning.

Välkommen till ett aktuellt frukostseminarium där vi går igenom några av de mest kritiska frågorna för finanssektorn. Hur rustade är vi för att möta de ökande kraven på säkerhet i den digitala leveranskedjan? Hur hanterar vi juridiska risker i komplexa tredjepartsrelationer? Och hur kan AI-driven identitetsstyrning användas för att effektivt möta EU:s skärpta rapporteringskrav?

Vi bjuder in till ett fördjupande seminarium där experter från juridik, cybersäkerhet och finanssektorn delar sina insikter om några av de mest brännande frågorna inom säkerhet och regelefterlevnad i dag. Programmet innehåller aktuella föredrag och en avslutande paneldiskussion med särskilt fokus på finanssektorns arbete med tredjepartsrisker.

Detta seminarium är ett samarbete mellan Knowit Cybersecurity & Law och Omada, där branschexperter delar med sig av insikter och bästa praxis.

Dörrarna öppnar kl. 07.45 med kaffe och registrering, samt frukost för de som vill. Varmt välkommen!

Har du några frågor om seminariet? Kontakta Emma Enoksson (emma.enoksson@knowit.se).

Agenda


Digital leveranskedjesäkerhet i EU: En frontlinje i säkerhets- och handelspolitiken

Hoten mot de digitala leveranskedjorna växer, och säkerheten i sådana leveranskedjor är en av de viktigaste frågorna inom cybersäkerhetsområdet idag. Angrepp mot och genom, antagonistiska statliga ingrepp i och andra händelser som påverkar digitala leveranskedjor får breda och omedelbara konsekvenser. Frågorna har ett stort fokus i såväl Sverige som i EU. Flera EU-lagar och många policyinitiativ som stärker säkerheten i digitala leveranskedjor har kommit på plats på kort tid. Samtidigt kan åtgärderna som vidtas leda till inverkan som går långt bortom cybersäkerhetsområdet – och i ett läge där handels- och säkerhetspolitiken överlappar allt mer kan det vara svårt att skilja på vad som är vad.

I sitt föredrag kommer Johan Turell, chef för Verksamheten för strategisk cybersäkerhet vid MSB, berätta närmare om några av de initiativ som pågår inom EU för att stärka säkerheten i de digitala leveranskedjorna – och om de oavsiktliga konsekvenser de kan få.

Talare: Johan Turell, Chef för Verksamheten för strategisk cybersäkerhet, MSB. 

Juridiska risker i tredjepartsrelationer – hur skyddar ni er?

Med nya och skärpta regelverk som DORA, NIS2 och GDPR ökar kraven på hur finansaktörer hanterar tredjepartsrelationer. I detta pass får du en översikt av det juridiska ansvaret vid leverantörsrelaterade incidenter, vanliga fallgropar i avtal, och hur organisationer kan minska risken genom rätt styrning och åtkomstkontroll. Fokus ligger på praktiska insikter och vad som krävs för att stå stark vid granskning eller tillsyn.

Talare: Lisa Lundin, Deputy CEO & Director, Knowit Cybersecurity & Law.


Accelererad regelefterlevnad: AI-driven identitetsstyrning för att möta EU:s rapporteringskrav inom kritisk infrastruktur och finanssektorn
 

I takt med att EU:s regelverk ställer allt högre krav på snabb och effektiv incidentrapportering från organisationer inom kritisk infrastruktur och finanssektorn, blir traditionella metoder för regelefterlevnad alltmer otillräckliga. Dessa rigorösa krav syftar till att öka transparens, minska systemrisker och säkerställa snabb respons på hot. Dock medför detta betydande operativa utmaningar för organisationer att leverera snabba, detaljerade och korrekta rapporter. Denna föreläsning utforskar hur artificiell intelligens (AI) kan effektivisera processerna för regelefterlevnad, automatisera incidentupptäckt, underlätta realtidsrapportering och markant förkorta responstider. Genom att utnyttja AI-driven analys, anomalidetektering och prediktiva funktioner kan organisationer inte bara uppfylla regulatoriska krav utan även stärka sin övergripande cybersäkerhet och operativa motståndskraft.

Talare: Anders Askåsen, områdesexpert, Omada


Paneldiskussion: Perspektiv på tredjepartsrisker inom finanssektorn

Deltagare:
Magnus Jacobson, senior rådgivare, Svenska Bankföreningen.
Lisa Lundin, Deputy CEO & Director, Knowit Cybersecurity & Law.
Anders Askåsen, områdesexpert, Omada.

Om talarna

Anders Askåsen

Områdesexpert, Omada

Anders Askåsen är en erfaren innovatör inom cybersäkerhet och strategisk marknadsföringsledare med över 25 års erfarenhet av att driva tillväxt, effektivitet och engagerande kundrelationer. Han arbetar idag som produktmarknadschef på Omada, specialiserad på identitetshantering och molnteknologier, med gedigen erfarenhet av globala implementeringar och lösningar inom digitala identiteter.

Magnus Jacobson

Senior rådgivare, Svenska Bankföreningen

Magnus Jacobson är senior rådgivare vid Svenska Bankföreningen, en branschorganisation som representerar affärsbankernas intressen i Sverige. Magnus fokusområden på Bankföreningen är informations- och cybersäkerhet, civil beredskap och kontinuitetshantering. Magnus fokuserar på styrning, riskhantering och kontroll inom bank- och finanssektorn och har tidigare arbetat som cybersäkerhetskonsult, IT-revisor (extern och intern) och riskexpert vid Finansinspektionen. Han har även deltagit i flera nationella och internationella forum och arbetsgrupper om cybersäkerhet, såsom Europeiska Bankföreningen (EBF) Europeiska bankmyndigheten (EBA) och Sveriges nationella cybersäkerhetscenter (NCSC-SE).

Johan Turell

Chef för Verksamheten för strategisk cybersäkerhet, MSB

Lisa Lundin

Deputy CEO & Director, Knowit Cybersecurity & Law