Seminarium

Revolution inom hälsodata: Ny lagstiftning möjliggör säker datadelning och AI-driven utveckling inom vård och forskning

Välkommen på seminarium i Stockholm eller Malmö.

Hur förändrar European Health Data Space (EHDS) tillgången till att dela och använda hälsodata inom hälso- och sjukvård, forskning samt innovation?

En ny era för datadelning och AI-driven utveckling inom området för hälsodata är här. Inom EU har det arbetats för fullt med att ta fram ny lagstiftning för hantering av en inre marknad för hälsodata.

Under seminarier i Stockholm och Malmö den 23 respektive 29 januari kommer specialister från Knowit att presentera den nya EU-förordningen inom hälsodata och vad den innebär. Efter föredraget kommer experter från Knowit och branschen att diskutera möjligheterna och utmaningarna som vi står inför vad avser delning och användning av hälsodata.

– Vad är EHDS och när kommer den att vara aktuell?

– Vad innebär det för patienter och aktörer?

– Hur möjliggör EHDS sekundär användning till forskning och innovation?

– Vad är möjligheterna med kombinationen AI och hälsodata?

Välkommen till en eftermiddag full av insikter, nätverkande och inspiration. Anmäl dig idag och bli en del av samtalet om hur vi kan navigera säker datadelning och AI-driven utveckling inom vård och forskning.

Seminariet kommer att genomföras i Stockholm den 23 januari och i Malmö den 29 januari. Vid anmälan väljer du på vilken ort du vill delta.

23/1

Agenda i Stockholm

14.30 – Ankomst och registrering

15.00–15.10 Välkomna! 
Veronica Brandt och Pernilla Sander från Knowit hälsar välkomna, presenterar Knowit och dagens agenda. 

15.10–15.25 Vad innebär den nya lagstiftningen om hälsodata?
Föreläsare: Veronica Brandt, dataskyddsjurist på Knowit.
Veronica berättar om EHDS, vad det är och när det kommer att träda i kraft.
 

15.30–15.50 Säkrare och smartare delning av hälsodata för framtidens vård och forskning
Föreläsare:
Christoffer Juhlin och Åse Lundh Gravenius, RISE Research Institutes of Sweden.
Med EHDS och projektet SARDIN skapar vi nya möjligheter för banbrytande användning av hälsodata. Här kan du läsa mer om SARDIN-projektet. 

20 min paus 

16.10–16.30 Mer data, större möjligheter: AI:s potential inom vård och life science.
Föreläsare: Nasim Farrokhnia, Industridirektör, vård och life science, Microsoft EMEA, ordförande i eHälsoföreningen och medgrundare av Swedish collaboration on Digital Care Research.
Föreläsningen ger konkreta exempel på hur datatillgång kan förbättra vård och forskning samt belyser vikten av ansvarsfull AI-utveckling.

16.35–17.00 Paneldebatt: Säker datadelning och AI-driven utveckling inom vård och forskning.
Moderator: Veronica Brandt. 

17.00 – Mingel för de som vill.

29/1

Agenda i Malmö

14.30 – Ankomst och registrering

15.00–15.10 Välkomna! 
Kristin Haselhofer från Knowit hälsar välkomna, presenterar Knowit och dagens agenda. 

15.10–15.25 Vad innebär den nya lagstiftningen om hälsodata?
Föreläsare: Kristin Haselhofer, dataskyddsjurist på Knowit.
Kristin föredrar den juridiska rapporten och berättar om EHDS, vad det är och när det kommer att träda i kraft.
 

15.25–15.40 Hälsodata – en omistlig resurs i utvecklingen av svensk life science 
Föreläsare:
Petter Hartman, CEO på Medicon Village Innovation.
Vad skapar EHDS för möjligheter inom Medicon Village och för branschen i allmänhet? Petter  berättar om branschens nytta och tillämpning av den nya lagstiftningen för delning av hälsodata. 

20 min paus

16.00–16.15 – Hur kan delning av hälsodata skapa innovation för bolag inom hälso och sjukvård
Föreläsare:
Johan Lenander, VD på Tunstall.
Johan berättar om hur Tunstall arbetar med ny innovation och hur delning av hälsodata kan bidra till innovation inom sjukvården. Tillgången till stora mängder hälsodata i kombination med AI kan revolutionera branschen och företagens möjlighet till ny innovation, men hur ska det gå till och hur kan företag tänka?

16.15–17.00 Paneldebatt: Säker datadelning och AI-driven utveckling inom vård och forskning
Moderator: Kristin Haselhofer.

17.00 – Mingel för de som vill.

Talare i Stockholm

Åse Lundh Gravenius

Åse Lundh Gravenius

Senior forskare och rättslig expert på RISE

Med en gedigen bakgrund inom juridik och innovation är Åse känd för att omvandla komplexa behov till konkreta, hållbara lösningar. I sin roll som senior forskare och rättslig expert på RISE hanterar hon policyutmaningar i en föränderlig värld och utforskar nya möjligheter. Hennes arbete syftar till att möta komplexa samhällsutmaningar genom kreativa metoder som utformar policyer anpassade till föränderliga behov – ofta med fokus på att integrera teknik, nya affärsmodeller, beteendeperspektiv och infrastruktur.

Christoffer Juhlin

Christoffer Juhlin

Projektledare, rådgivare och affärsutvecklare inom digitalisering och AI på RISE

Med en gedigen bakgrund inom hälso- och sjukvårdssektorn, både som ledare och kliniker, arbetar Christoffer idag som projektledare, rådgivare och affärsutvecklare inom digitalisering och AI, med ett särskilt fokus på innovationer inom hälsosektorn. Christoffer brinner för att driva förändring och utveckla lösningar som förbättrar vården, och arbetar nära aktörer i branschen för att skapa framtidens vårdsystem. 

Nasim Bergman Farrokhnia

Nasim Farrokhnia

Industridirektör, vård och life science, Microsoft EMEA

Nasim är ordförande i eHälsoföreningen och medgrundare av Swedish collaboration on Digital Care Research. Tidigare har hon bland annat arbetat som chef för verksamhetsområdet Akut på Södersjukhuset och varit ansvarig för forskning och kvalitet på Kry.

Johanna Hultcrantz

Johanna Hultcrantz

Chief Innovation Officer, Cambio Healthcare Systems

Johanna Hultcrantz har över 20 års erfarenhet inom e-hälsa. Hon arbetar på Cambio Healthcare Systems, ett ledande företag inom ehälsa och digitala lösningar för vården, där hon idag har rollen som Chief Innovation Officer. I denna roll driver hon innovation med fokus på framtida värde för Cambios kunder och säkerställer att företaget behåller en framåtblickande position i den pågående transformationen av hälso- och sjukvården.
Johanna är bland annat involverad i projekt kopplat till AI inom vården, öppen hälsodata och lösningar i det digitala ekosystemet.

Åsa Schwarz

Åsa Schwarz

Säkerhetskonsult och författare av spänningslitteratur

Åsa har 25 års erfarenhet av cybersäkerhet, är affärsutvecklingschef på Knowit Cybersecurity & Law och sitter även i styrelsen för Precise Biometrics och Enea.

Veronica Brandt

Veronica Brandt

Dataskyddsjurist, Knowit

Veronica Brandt är dataskyddsjurist och har flera års erfarenhet av att ge stöd till verksamheter att förstå och tillämpa regelverk inom dataskydd. 

Talare i Malmö

Johan Lenander

Johan Lenander

VD, Tunstall AB

Johan Lenander är VD för Tunstall AB, ett företag som i över 65 år har varit banbrytande inom välfärdsteknik för vård och omsorg. Sedan januari 2018 har Johan varit en central del av Tunstall och bidragit till företagets utveckling och framgång.  Med en karriär som sträcker sig över två decennier inom branscher där säkerhet, trygghet och Tech är i fokus, har Johan samlat på sig en gedigen erfarenhet. Hans bakgrund inkluderar både innovativa startupbolag och globala företag med över 500 000 anställda, vilket har gett honom en djup förståelse för branschens utmaningar och möjligheter.

Petter Harman

Petter Hartman

VD, Medicon Village Innovation i Lund

Petter Hartman är VD på Medicon Village Innovation i Lund sedan november 2021. Han kommer närmast från en roll som VD på svensk-danska klusterorganisationen Medicon Valley Alliance i Köpenhamn, men har även ett förflutet på Europeiska Regionala Utvecklingsfonden där han arbetade med att stödja gränsregionala forskningsprojekt i Skandinavien. På Medicon Village Innovation ansvarar Petter för att utveckla innovationsstödet till skånska life science-företag, ta fram finansieringsstrategier, och att leda samverkansprojekt. Petter har också styrelseuppdrag på såväl regional som nationell nivå.

Kristin Haselhofer

Kristin Haselhofer

Dataskyddsjurist, Knowit

Kristin är en jurist som jobbar med cybersäkerhet och digital juridik. Kristin har en Msc i European Trade Law från Lunds Universitet och en LLM i folkrätt från Försvarshögskolan i Stockholm. Hon har inriktat sig på kombinationen av ny teknik och juridik, i hennes expertis ingår bland annat arbete med regelefterlevnad, rollen som cybersäkerhetsjurist, samt juridisk rådgivning inom samhällsviktiga verksamheter avseende dataskydd och totalförsvarsjuridik.